Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Mini Pavlova z borówkami

Mini Pavlova z borówkami

Mini Pavlova z borówkami - idealnie wysuszone bezy podane z bitą śmietaną i borówkami. Ogromna dawka przyjemności, która procentuje z każdym kęsem.
Ilość
0
Mini Pavlova z borówkami. Cóż może być lepszego od pysznej, słodkiej bezy z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców? Aż 8 sztuk takich bez w uroczej wersji “mini”. Ogromna dawka przyjemności, która procentuje z każdym kęsem. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.

Mini Pavlova z borówkami

Mini Pavlova z borówkami - idealnie wysuszone bezy podane z bitą śmietaną i borówkami. Ogromna dawka przyjemności, która procentuje z każdym kęsem.
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 1 hour
Całkowity czas 1 hour 30 minutes

Składniki:

Bezy:

  • białka 5
  • sól szczypta
  • cukier 350 g
  • mąka ziemniaczana 1 1/4 łyżki
  • sok z cytryny 1 1/4 łyżki

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 500 ml
  • cukier puder 1-2 łyżki
  • borówki amerykańskie 300 g

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy zaliczą test "miski nad głową" stopniowo, po łyżce dodajemy do nich cukier cały czas ubijając. Gdy masa stanie się lśniąca i bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
  • Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia (mogą być potrzebne 2 blachy) i wykładamy masę formując około 7-8 bez z niewielkim zagłębieniem w środku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu temperaturę zmniejszamy do 100 stopni. Bezy suszymy ok. godziny. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.
  • Zupełnie wystudzone pokrywamy śmietanką ubitą na sztywno z cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi borówkami.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      borówki

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!