Mini pizze z suszonymi pomiadorami i rukolą. Ponoć pizza nigdy nie smakuje tak dobrze, jak w weekend, dlatego dzisiaj jest wręcz idealny dzień, by podzielić się z wami pysznym przepisem. Mini pizze z mozzarellą, suszonymi pomidorami i rukolą to szybka i bardzo smaczna propozycja, która sprawdzi się idealnie zarówno jako obiad, kolacja, przekąska na zimno, a może nawet śniadanie? Więcej moich przepisów na pizze znajdziecie TUTAJ.
Mini pizze z suszonymi pomiadorami i rukolą - przepis
Mini pizze z suszonymi pomiadorami i rukolą to szybka i bardzo smaczna propozycja, która sprawdzi się idealnie zarówno jako obiad lub kolacja.
Składniki:
Szybki sos pomidorowy:
- passata pomidorowa 1 szklanka
- czosnek 2-3 ząbki
- oregano duża szczypta
- bazylia świeża kilka listków
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- mozzarella 2 kulki
- pomidory suszone u mnie z żurawiną marki OLE! garść posiekanych
- szynka parmeńska 80 g
- oregano kilka świeżych listków
- bazylia świeża kilka listków
- rukola 2 garści
Wykonanie
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą przesianą mąkę, drożdże instant, cukier oraz sól. Dolewamy wodę i oliwę. Mieszamy i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na (zależnie od preferencji grubości) 4 lub więcej części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując okrągłe niewielkie pizze. Pozostawiamy na 10-20 minut.
- W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.Układamy pokrojoną lub porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, pokrojone na kawałki pomidory suszone, szynkę serrano i kilka listków bazylii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez 9/10 minut. Gotowe pizze posypujemy listkami świeżej bazylii, oregano i rukolą.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: