Mini pizze z brązowymi pieczarkami i rukolą – świetny pomysł na obiad, kolację lub po prostu przekąskę, która z pewnością przypadnie Wam do gustu! :)
Mini pizze z brązowymi pieczarkami i rukolą
Składniki:
Ciasto na pizzę:
- mąka pszenna 150 g
- łyżki drożdże suszone 1/2
- łyżki sól 1/2
- łyżka oliwa 1
- ok. 100ml woda
Sos pomidorowy:
- szklanka passata pomidorowa 1
- ząbki czosnek 2-3
- duża szyczpta oreagno 1
- łyżki posiekanej bazylia świeża 2
- sól pieprz
- szczypta cukier
Dodatkowo:
- g startej mozzarella 125
- kilka sztuk pokrojonych w plastry pieczarki
- ok. 70g pokruszonej ser feta
- garść posiekanych pomidory koktajlowe
- garść rukola
Wykonanie
Ciasto na pizzę:
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 4-6 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i nadajemy okrągły kształt przy pomocy rąk lub wałka. Pozostawiamy na kolejne 10 minut.
Sos pomidorowy:
- W garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
Całość:
- Pizze posypujemy startą mozzarellą. Układamy pieczarki (uprzednio można je dodatkowo podsmażyć razem z połową posiekanej cebuli, jednak nie jest to konieczne), pokrojone pomidorki i ser feta.
- Pizze pieczemy w maksymalnej możliwej temperaturze przez około 7-12 minut.
- Gotowe posypujemy rukolą.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: