Mini szarlotki – najlepszy przepis na wielką dawkę kulinarnej przyjemności w mini formie. Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki, jabłeczniki i placki z jabłkami. Dzisiaj przygotowałem dla Was te pyszne mini szarlotki, które wzorowane są na klasycznym, amerykańskim przepisie na Apple Pie. Nieskromnie muszę przyznać, że taka forma szarlotki prezentuje się fenomenalnie i (co najważniejsze) wspaniale smakuje. Już pierwszy gryz pozwala zagłębić się w idealnie kruchym cieście i mocno jabłkowym, intensywnie doprawionym cynamonem, farszu. Całość zwieńczona uroczą kratką przygotowaną z kruchego ciasta, która doskonale dekoruje deser. Jeszcze więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie klikając w ten link oraz w zakładce “Przepisy”.
Mini szarlotki
Przygotuj te urocze mini szarlotki – na kruchym cieście z farszem intensywnie doprawionym nutą cynamonu. Przepyszny deser!
Składniki:
- mąka pszenna 400 g
- zimne masło 200 g
- cukier puder 6 łyżek
- sok z cytryny 1 łyżka
- żółtka 2
- jabłka 3
- cynamon 1 szczypta
- cukier 2-3 łyżki
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Wykonanie
- Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, sok z pomarańczy i żółtka. Wszystko razem dokładnie łączymy i zagniatamy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut.
- Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka. Obieramy je, pozbywamy się gniazd nasiennych i myjemy. Kroimy w małą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy cynamon, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy.
- Po wyjęciu ciasta z zamrażarki odkrawamy nieco mniej niż 2/3 i wyklejamy nim przygotowane foremki na babeczki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i dzielimy nożem na około centymetrowe paseczki.
- Do wyklejonych foremek nakładamy pełną łyżkę jabłek i układamy na wierzchu paseczki na kształt kratki. Spłaszczamy je lekko. Posypujemy cukrem i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu pozbywamy się foremek.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: