Morelowe “curry” z kurczakiem to przepis, który nie wiele ma wspólnego z oryginalną wizją curry, ale swego czasu dość często pojawiał się u mnie w domu i jest naprawdę bardzo smaczny. Ciekawy pomysł na coś innego :)
Pamiętajcie jednak by użyć tylko bardzo dojrzałych (i obranych) moreli by danie nie zrobiło się kwaśne. Jeśli nie macie słodkich moreli, lepiej sięgnijcie po brzoskwinie z puszki.
Morelowe curry z kurczakiem
Składniki:
- pojedyncze filet z kurczaka 2
- sztuka cebula 1
- ząbki czosnek 2-3
- sztuka posiekana (opcjonalnie) papryczka chili 1
- ok. 2-4 łyżeczek zależnie od tego jak bardzo je lubicie curry w proszku
- łyżeczka opcjonalnie papryka słodka 1
- ok. 400g dojrzałe morele lub brzoskwinie z puszki
- ok. 250ml śmietana 30%
- do smaku sól pieprz
Pamiętajcie by użyć tylko bardzo dojrzałych (i obranych) moreli by danie nie zrobiło się kwaśne. Jeśli nie macie słodkich moreli, lepiej sięgnijcie po brzoskwinie z puszki.
Wykonanie
- Cebulę i papryczkę chili drobno posieka. Tak przygotowane składniki podsmaż przez około 4 minuty. Po tym czasie dorzuć umytego, osuszonego i pokrojonego w kostkę kurczaka. Smaż całość przez ok. 5-7 minut. Na minutę przed końcem dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Morele lub brzoskwinie pokrój na mniejsze części i dorzuć na patelnie. Dodaj także curry, paprykę (jeśli używasz), solidną szczyptę soli i pieprzu. Podsmaż chwilę wszystkie składniki i dolej śmietanę. Gotuj sos do czasu aż odparuje (ok. 10 minut). Jeśli chcesz uzyskać gładki sos: wyjmij wszystkie kawałki kurczaka i zmiksuj dokładnie całość blenderem. Następnie z powrotem wrzuć mięso i podaj całość z ugotowanym na sypko białym ryżem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: