Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka. Sezon dyniowy w pełni, dlatego warto możliwie jak najkorzystniej wykorzystać potencjał tych pomarańczowych warzyw. Babeczki są bardzo proste wykonaniu i świetnie smakują, a przez dodatek dyni i jabłka długo zachowują świeżość i nie wysychają.

Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka - przepis
Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka. Bardzo proste w wykonaniu. Świetnie smakują, a przez dodatek dyni i jabłka długo zachowują świeżość i nie wysychają.
Składniki:
- jajka 4
- cukier 150 g
- olej 100 ml
- masło roztopione 100 g
- mąka pszenna 2 niepełne szklanki
- jabłka starte 2
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- purée z pieczonej dyni 230 g
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- rodzynki garść
- cynamon 2 łyżeczki
- sól szczypta
- cukier brązowy do posypania
Wykonanie
- W misce mieszamy jajka, cukier, olej, roztopione masło. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
- Dodajemy starte jabłka i puree dyniowe. Krótko miksujemy. Przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny i posypane cukrem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez) przez około 20 minut do tzw. "suchego patyczka".
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: