Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Muffiny gruszkowo - imbirowe

Muffiny gruszkowo – imbirowe

Przepis na muffiny gruszkowo - imbirowe jest banalny, ale smak Cię zachwyci! To tylko kilka składników, które wymieszasz przy pomocy łyżki. Przekonaj się!
Ilość
0
Muffiny gruszkowo – imbirowe. Według mnie muffinki to zawsze dobry pomysł. Robi się je szybko, bez zbędnego wysiłku i zamieszania. Wystarczy kilka składników i głowa pełna pomysłów, bo można je zrobić na tysiące sposobów. Dzisiaj na blogu wersja gruszkowo-imbirowa. Dzięki gruszce, babeczki nie są suche, lecz delikatnie wilgotne, a imbir nadaje im charakteru. Świetne połączenie!  Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Muffiny gruszkowo – imbirowe

Przepis na muffiny gruszkowo - imbirowe jest banalny, ale smak Cię zachwyci! To tylko kilka składników, które wymieszasz przy pomocy łyżki - bez użycia miskera!
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 30 minutes

Składniki:

  • jajka 2
  • olej 125 ml
  • śmietana 18% 140 g
  • miód (u mnie wielokwiatowy Wileńskich) 1 łyżka
  • imbir 1 łyżeczka
  • cukier brązowy 210 g
  • mąka pszenna 250 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • gruszki (dojrzałe) 3

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 250 ml
  • mascaropne 250 g
  • cukier puder 1 łyżka

Wykonanie

  • W misce delikatnie roztrzepujemy jajka. Dolewamy olej, śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie do miski dodajemy cukier, imbir, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości ok. 3/4 foremki. Przed pieczeniem każdą babeczkę posypujemy szczyptą cukru. Pieczemy przez około 20 minut do tzw. "suchego patyczka". Gotowe babeczki odkładamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie w misce ubijamy na sztywno śmietanę z łyżką cukru pudru. Gdy zaliczy "test miski nad głową ;)" dodajemy do niej serek mascarpone i krótko miksujemy. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffinki.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      gruszkaimbirmuffiny

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!