Muffiny gruszkowo – imbirowe. Według mnie muffinki to zawsze dobry pomysł. Robi się je szybko, bez zbędnego wysiłku i zamieszania. Wystarczy kilka składników i głowa pełna pomysłów, bo można je zrobić na tysiące sposobów. Dzisiaj na blogu wersja gruszkowo-imbirowa. Dzięki gruszce, babeczki nie są suche, lecz delikatnie wilgotne, a imbir nadaje im charakteru. Świetne połączenie! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
Muffiny gruszkowo – imbirowe
Przepis na muffiny gruszkowo - imbirowe jest banalny, ale smak Cię zachwyci! To tylko kilka składników, które wymieszasz przy pomocy łyżki - bez użycia miskera!
Składniki:
- jajka 2
- olej 125 ml
- śmietana 18% 140 g
- miód (u mnie wielokwiatowy Wileńskich) 1 łyżka
- imbir 1 łyżeczka
- cukier brązowy 210 g
- mąka pszenna 250 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- gruszki (dojrzałe) 3
Dodatkowo:
- śmietana 30% 250 ml
- mascaropne 250 g
- cukier puder 1 łyżka
Wykonanie
- W misce delikatnie roztrzepujemy jajka. Dolewamy olej, śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie do miski dodajemy cukier, imbir, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości ok. 3/4 foremki. Przed pieczeniem każdą babeczkę posypujemy szczyptą cukru. Pieczemy przez około 20 minut do tzw. "suchego patyczka". Gotowe babeczki odkładamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie w misce ubijamy na sztywno śmietanę z łyżką cukru pudru. Gdy zaliczy "test miski nad głową ;)" dodajemy do niej serek mascarpone i krótko miksujemy. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffinki.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: