Muffiny to zawsze strzał w dziesiątkę. Robi się je błyskawicznie, bez zbędnego nakładu pracy i bałaganu. Wystarczy zaledwie parę składników i pomysłowość – to wystarczy, by przygotować je na setki sposobów. Dzisiaj na blogu wersja gruszkowo-cynamonowa. Doskonałe połączenie! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
Muffiny gruszkowo – cynamonowe
Niezwykle prosty przepis na muffiny gruszkowo - cynamonowe, które posmakują wszystkim! To tylko kilka składników, które wymieszasz przy pomocy łyżki - bez użycia miskera!
Składniki:
- jajka 2
- olej 125 ml
- śmietana 18% 140 g
- łyżka miód 1
- płaska łyżeczka cynamon 1
- cukier brązowy 210 g
- mąka pszenna 250 g
- łyżeczki proszek do pieczenia 2
- najlepiej mocno dojrzałe gruszki 3
Wykonanie
- W misce roztrzepujemy jajka. Dolewamy olej, dodajemy śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie do miski dodajemy cukier, cynamon, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości ok. 3/4 foremek. Przed pieczeniem każdą babeczkę posypujemy szczyptą cukru. Pieczemy przez około 20 minut do tzw. "suchego patyczka".
- Gotowe babeczki odkładamy do całkowitego wystudzenia. Babeczki dodatkowo możemy podać z ubitą śmietaną lub kremem maślano-bezowym.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: