Muffiny jabłkowe z kruszonką, czyli błyskawiczna mini wersja jabłkowego ciasta z kruszonką, które uwielbiam! Babeczki te są idealnie – mocno wilgotne, pachnące cynamonem, z dużą ilością jabłek i słodkiej, mocno chrupiącej kruszonki. Jeśli nie macie akurat pod ręką jabłek, spokojnie możecie wykorzystać również inne owoce – świetnie sprawdzą się tutaj np. gruszki, borówki, czy nawet truskawki. Osobiście jednak najbardziej smakują mi w oryginalnej jabłkowej wersji. Ze szklanką mleka mogę zajadać się nimi niemal bez przerwy – mocno uzależniają :) Więcej moich przepisów na babeczki znajdziecie klikając w ten link, a jeszcze więcej przepisów na różnorodne desery znajdziecie TUTAJ.
Muffiny jabłkowe z kruszonką
Szukasz sprawdzonego przepisu na muffiny jabłkowe z kruszonką? Zajrzyj na stronę Cookuj.pl i wypróbuj te przepyszne babeczki!
Składniki:
Muffiny:
- jabłka 2 duże
- mąka pszenna 140 g
- mąka razowa 120 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
- cynamon 1 łyżeczka
- cukier wanilinowy 1 łyżka
- orzechy laskowe (mielone) 80 g
- jajko 1
- cukier brązowy 150 g
- olej 100 ml
- maślanka 300 ml
Kruszonka:
- masło 30 g
- cukier 30 g
- mąka pszenna 60 g
Wykonanie
- Zaczynamy od przygotowania mokrych składników. Olej mieszamy z maślanką, jajkiem, cukrem trzcinowym i wanilinowym. Dodajemy cynamon i mieszamy. Teraz dosypujemy przesianą mąkę zwykłą, razową. proszek do pieczenia, sodę i zmielone orzechy. Bardzo dokładnie łączymy całość.Jabłka kroimy w małą kostkę, dorzucamy do ciasta. Mieszamy. Przygotowujemy foremki do muffin i nakładamy do nich ciasto (najlepiej jedną łyżką nabrać ciasto, a drugą zgarniać nadmiar).Masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Palcami "szczypiemy" wszystkie składniki do połączenia. Gotową kruszonką posypujemy babeczki.Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: