Muffiny marchewkowe. Gdy w ostatnim czasie nasz klimat zmienia się w tropikalny, żar leje się z nieba, a temperatura w domu niemal codziennie wynosi 30 stopni Celsjusza, niechętnie myśli się o przesiadywaniu w kuchni, a co dopiero o skomplikowanych wypiekach. Wtedy właśnie idealnie sprawdzają się proste i szybkie przepisy. Marchewkowe babeczki robi się w mig. Wystarczy zamieszać w misce kilka składników, przełożyć do papilotek, włożyć do piekarnika i uciekać w chłodne miejsce. A gwarantuję, ze upał z odrobiną słodyczy zawsze lepiej mija.
Muffiny marchewkowe
Muffiny marchewkowe przygotowuje się w mig. Wystarczy zmieszać w misce kilka składników, przełożyć do papilotek i włożyć do piekarnika - to wszystko!
Składniki:
- olej 3/4 szklanki
- cukier 100 g
- jajka 2
- mąka pszenna 240 g
- proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
- soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
- przyprawa do piernika 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- imbir (świeży lub 1/2 łyżeczki suszonego) 3 cm
- skórka z cytryny 1 łyżeczka
- marchewka (startej na drobnych oczkach) 250 g
- sól szczypta
Na wierzch
Krem mascarpone:
- śmietana 30% 250 g
- mascaropne 125 g
- cukier puder 1 łyżka
Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
Wykonanie
- Olej mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając trzepaczką. Dosypujemy przyprawę do piernika, cynamon, imbir, szczyptę soli. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dorzucamy startą marchewkę i otartą skórkę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Formę do pieczenia muffin wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do mniej więcej 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.
- Ostudzone muffiny polewamy lukrem lub ozdabiamy kremem mascarpone. Posypujemy startą marchewką.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: