Muffiny warzywne to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Gotowe w mniej niż 40 minut i maksymalnie proste w przygotowaniu.
Muffiny warzywne
Składniki:
- szklanki mąka pszenna 2
- sztuka jajko 1
- szklanka mleko 1
- g roztopionego masło 100
- łyżeczka proszek do pieczenia 1
- łyżeczki soda 1/4
- duża szczypta papryka słodka
- duża szczypta papryka ostra
- sól pieprz
- duża pokrojona w drobną kostkę papryka 1
- duża pokrojona w drobną kostkę papryka zielona 1
- niewielkiej pokrojona w drobną kostkę cukinia 1/3
- kilka małych różyczek. zblanszowany ugotowany przez 4-5 minut brokuł
- ok. 125g porwanej na małe kawałki mozzarella
Wykonanie
- W misce mieszamy ze sobą mąkę, jajko, mleko, masło, proszek do pieczenia i sodę. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia.
- Dodajemy przygotowane warzywa, mozzarellę i delikatnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut.
- Muffinami możemy zajadać się w wersji saute, jednak ja proponuję wykorzystanie ich jako pieczywa i po przekrojeniu nafaszerowanie ulubionymi składnikami jak kanapkę.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: