Jeśli szukacie przepisu na pierniczki, które będą jednocześnie pyszne, mięciutkie i w dodatku wypełnione czymś ciekawym, to te nadziewane pierniczki w czekoladzie zdecydowanie przypadną Wam do gustu.
Możecie nafaszerować je niemal wszystkim – marmoladą, konfiturą, czekoladą czy marcepanem. W każdej wersji wyjdą one świetnie i z pewnością zasmakują każdemu, kto tylko będzie miał okazję ich spróbować. Propozycja wręcz obowiązkowa na tegoroczne Święta! :)
W tym przepisie przyda Ci się:
Nadziewane pierniczki w czekoladzie
Nadziewane pierniczki w czekoladzie - pyszne, mięciutkie i wypełnione pysznym dżemem truskawkowym. Czy może być coś lepszego? :)
Składniki:
- mąka pszenna 260 g
- łyżka kakao 1
- g naturalnego (u mnie Wileńskich) miód 100
- pełne łyżki przyprawa do piernika 3
- masło 65 g
- śmietana 18% 50 g
- niepełna łyżeczka soda oczyszczona 1,
- 2 żółtka + 1 białko 2 jajka
- cukier 80 g
- g dowolny, u mnie truskawowy* dżem 200
Polewa czekoladowa:
- czekolada gorzka 100 g
- czekolada mleczna 50 g
- łyżki mleko 2-3
* Polecam użycie naprawdę gęstego dżemu lub marmolady, aby zapobiec wydostaniu się nadzienia z pierniczków.
Wykonanie
- Przesianą mąkę mieszamy w misce razem z sodą i kakao.
- Miód mieszamy z przyprawą do piernika i masłem. W niewielkim garnuszku doprowadzamy do podgrzania i dokładnego połączenia. Odstawiamy do ostudzenia.
- Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas miksując dosypujemy stopniowo cukier, a pod koniec żółtka.
- Miód z masłem i przyprawami dolewamy do mąki. Dodajemy również masę jajeczną i śmietanę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
- Ciasto po leżakowaniu przekładamy na wysypany mąką blat. Dzielimy na dwie części i obie rozwałkowujemy. Na jednej części ciasta, w równych odstępach, rozkładamy średnio po 1/2 łyżeczki dżemu. Przykrywamy drugą częścią ciasta i wycinamy dowolne kształty zważając na miejsca, które są wypełnione dżemem. Gotowe przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut.
- W międzyczasie w miseczce (w kąpieli wodnej) rozpuszczamy wszystkie składniki polewy.
- Gotowe, zupełnie ostudzone pierniczki, polewamy również ostudzoną czekoladową polewą.
- Uwaga: Ciasto przed leżakowaniem wychodzi dosyć rzadkie, to normalne :)
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: