Szarlotka na kruchym cieście z dużą ilością cynamonu, czyli mój zdecydowanie najlepszy przepis na to pyszne, głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej ciasto. Zdecydowanie nie obawiam się określenia tej szarlotki najlepszą, bo jestem przekonany, że każda osoba, która jej spróbuje z pewnością podzieli moje zdanie. Idealnie kruche ciasto i duża ilość, intensywnie doprawionych cynamonem jabłek zachwyci zdecydowanie każdego. Uwielbiam to ciasto i powracam do niego tak często, jak tylko to możliwe. Jeśli macie ochotę i lubicie, do jabłkowego nadzienia dorzucić możecie dodatkowo garść rodzynek (ale zdecydowanie nie jest to konieczne). Ta szarlotka na kruchym cieście wręcz fenomenalnie komponuje się z bitą śmietaną, a jeszcze lepiej z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli ponadto ze wszystkimi dodatkami podacie ją ciepłą, możecie liczyć na trwały zachwyt wszystkich, którzy będę mieli okazję jej spróbowania!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!
Najlepsza szarlotka na kruchym spodzie z cynamonem - przepis
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 3 szklanki
- proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
- cukier 3/4 szklanki
- masło 250 g
- żółtka 4
- śmietana 18% 2 łyżki
Dodatkowo:
- jabłka 1,5 kg
- cukier 1 szklanka
- cynamon 2,5 łyżeczki
- mąka ziemniaczana 4 łyżeczki
- sok z 1/2 cytryny
Do podania: cukier puder, bita śmietana lub lody.
Wykonanie
- Z mąki, masła, cukru, żółtek i śmietany wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny.Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.Schłodzone kruche ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą rozwałkowujemy na okrąg o średnicy większej od średnicy formy. Ciastem wykładamy dno i boki. Wykładamy jabłka, a pozostałe ciasto ścieramy na tarce.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.Podajemy posypaną cukrem puder, z lodami lub bitą śmietaną.