Najlepsze amerykańskie pancakes. “Pankejki” – małe, pulchniutkie naleśniki, które podbijają serca nie tylko w Stanach Zjednoczonych, a na całym świecie. W weekendowe poranki, kiedy mam czas na spokojne, niecodzienne śniadanie bardzo często je przygotowuję. Wystarczy 20 minut, kilka składników i głowa pełna propozycji ich podania: z masłem, miodem, syropem klonowym, owocami, orzechami, czekoladą… Możliwości jest mnóstwo – wszystko zależy od Was. Więcej przepisów na śniadania znajdziecie klikając TUTAJ.
Najlepsze amerykańskie pancakes
Najlepsze amerykańskie pancakes. Klasyczne śniadanie w amerykańskim stylu podane z owocami i miodem lub syropem klonowym. Daj się im zachwycić!
Składniki:
- jajko 1
- mąka pszenna 1 szklanka
- mleko 3/4 szklanki
- masło 40 g
- cukier brązowy 2 łyżki
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- sól szczypta
Ulubione dodatki: miód, syrop klonowy, świeże owoce, orzechy, bakalie, czekolada
Wykonanie
- Do naczynia blendera kielichowego wbijamy jajko, dolewamy mleko i przestudzone roztopione masło. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Smażymy na rozgrzanej suchej patelni z obu stron do zarumienienia. Podajemy jeszcze gorące z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: