Jeśli szukasz przepisu na zdecydowanie najlepsze czekoladowe babeczki, wypróbuj ten przepis z dodatkiem banana. Coś pysznego!
Najlepsze babeczki czekoladowo-bananowe
Jeśli szukasz przepisu na zdecydowanie najlepsze czekoladowe babeczki, wypróbuj ten przepis z dodatkiem banana. Coś pysznego!
Składniki:
- mąka pszenna 200 g
- łyżeczki proszek do pieczenia 2
- łyżeczki soda 1/4
- łyżeczki cynamon 1/4
- łyżki kakao 3
- jajko 1
- cukier brązowy 175 g
- olej 100 ml
- maślanka 125 ml
- większe banany 3
Dodatkowo:
- czekolada mleczna 60 g
- czekolada gorzka 40 g
- śmietana 18% 100 g
Wykonanie
- W misce mieszamy ze sobą jajko, cukier, olej i maślankę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Wszystkie składniki dokładanie łączymy.
- Banany obieramy ze skórki i dokładnie rozgniatamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut (do suchego patyczka).
- Czekoladę i kwaśną śmietanę umieszczamy w misce i podgrzewamy. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: