Najlepsze domowe bułki hamburgerowe. Dzisiaj bawię się w piekarza i chcę pokazać Wam jak prosto i szybko można przygotować bułki hamburgerowe, które są dużo lepsze (i zdecydowanie znacznie zdrowsze) od tych sklepowych. Mój najlepszy jak dotąd przepis na bułki hamburgerowe, które nigdy nie zawodzą. Przepis na nie pojawiał się już na blogu przy przepisach na burgery, ale zawsze gdzieś gubił się w treści, dlatego najwyższy czas ukazania ich w oddzielnym poście. Zróbcie je raz, a nie kupicie już gotowych, sklepowych bułek.
Najlepsze bułki hamburgerowe - przepis
Najlepsze domowe bułki hamburgerowe. Mój najlepszy jak dotąd przepis, który nigdy nie zawodzi. Zróbcie je raz, a nie kupicie już gotowych, sklepowych bułek.
Składniki:
Bułki
- mąka pszenna 275 g
- mąka gryczana 100 g*
- drożdże suszone 7 g
- jajka 1
- masło 30 g miękkiego lub roztopionego
- woda 150-160 ml
- cukier 20 g
- sól 7 g
Do posmarowania
- jajka 1
- woda 2 łyżki
- sezam u mnie Plenus, do posypania 1 większa garść
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suszone drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Dolewamy wodę, dodajemy miękkie masło i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Odkładamy do wysmarowanej oliwą miseczki i pozostawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Kulki rozwałkowujemy, tak by miały podobną średnicę (ok. 10cm). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką na kolejne 30 minut. Wyrośnięte smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy sezamem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem (200 stopni bez) przez około 10-15 minut na złoty kolor.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: