Poznaj mój przepis na najlepsze domowe pizzerinki, które przyrządzisz szybko i to bez najmniejszej trudności. Pizzerniki przygotowane z tego przepisu wychodzą naprawdę pysznie – spód pulchny i puszysty, a dodatki świetnie dobrane – pycha!
Jakiś czas temu zmuszony byłem usunąć aż kilkadziesiąt przepisów, które pojawiły się na blogu, w czasie gdy ten stawiał dopiero swoje pierwsze kroki. Nie zrobiłem tego ze względu na fakt, że były nieodwiedzane czy zapomniane – wręcz przeciwnie, były bardzo popularne. Zdecydowałem się podjąć tę dosyć radykalną decyzję ze względu na ich bardzo słabą jakość – zarówno tragiczne zdjęcia, jak i lakoniczny opis wraz ze sposobem przygotowania. Myślę, że nikt po zapoznaniu się z którymś ze wspomnianych przepisów nie poczułby się zachęcony do ich przygotowania. Postanowiłem je jednak “wskrzesić” i pokazać od nowa – w bardziej odświeżonej formie. Bez brakujących składników w przepisie czy punktów przygotowania, by zawsze się udały! ☺ Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na świetne pizzerinki/bułki pizzowe. Przygotowane są na puszystym spodzie drożdżowym, wzbogacone szybkim sosem pomidorowym i idealnym towarzystwem szynki, sera, pomidorów i oliwek. Doskonale sprawdzają się jako przekąska czy niewymagająca kolacja. Z powodzeniem możesz zabrać je ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię. Z powodzeniem możesz również dać porwać się wyobraźni ekperymentując z różnymi dodatkami. Tak naprawdę możesz dorzucić tutaj wszystko – jak na klasycznej pizzy! Bardzo fajnie sprawdzą się tutaj dodatki na przykład z tej pizzy z kurczakiem curry i brokułem lub tej z grillowanymi warzywami i fetą. W każdej wersji te pizzerinki smakować będą świetnie! ☺
Zobacz mój przepis na najlepsze pizzerinki:
Najlepsze pizzerinki
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna 280 g
- cukier 1 łyżka
- sól 1/2 łyżeczki
- drożdże suszone 1 opakowanie (7g)
- ciepła woda 3/4 szklanki
- oliwa 2 łyżki
Dodatkowo:
- passata pomidorowa 1 szklanka
- oregano duża szczypta
- sól, pieprz
- szynka 6 plasterków
- mozzarella 125 g
- pomidory koktajlowe duża garść
- oliwki czarne duża garść
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy do miski. Dosypujemy suche drożdże i mieszamy. Dodajemy sól i cukier. Dolewamy olej i wodę. Całość dokładnie łączymy i wyrabiamy do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na sześć części i formujemy kształt okrągłych bułek.
- Passatę mieszamy z solą, pieprzem i oregano. Rozsmarowujemy na cieście. Układamy porwaną na mniejsze części szynkę i mozzarellę, przekrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plasterki oliwki czarne.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 10-20 minut.