Najlepsze, wegetariańskie leczo. Dzisiaj mam dla Was propozycje szybkiego i co najważniejsze bardzo smacznego bezmięsnego obiadu. Często do lecza dodaję się kiełbasę, tutaj jej nie znajdziecie. Znajdziecie za to mnóstwo warzyw i witamin, a to wszystko w jednym garnku. Jest to świetna propozycja dla wegan i wegetarian, ale obiecuję, że nawet najtrwalszy mięsożerca będzie zadowolony. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ
Najlepsze, wegetariańskie leczo
Jeśli szukasz przepisu na idealne leczo, to jest ten przepis. Najlepsze, wegetariańskie leczo bez dodatku mięsa zachwyci Ciebie i Twoich bliskich! Sprawdź!
Składniki:
- papryka (u mnie kolorowe) 3
- cebula 1 większa
- czosnek 2-3 ząbki
- cukinia 2 małe
- pieczarki 250 g
- bakłażan 1/2 większego
- pomidory 2 duże
- passata pomidorowa 300 g
- papryczka chili 1/2 niewielkiej
- papryka słodka duża szczypta
- papryka ostra szczypta
- oragano szczypta
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
Wykonanie
- W większym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chilii. Podsmażamy do lekkiego zarumienienia. Następnie do garnka dorzucamy pokrojone w większą kostkę papryki. Zwiększamy ogień i dorzucamy pokrojoną w centymetrową kosteczkę cukinię. Podsmażamy przez kilka minut. Następnie dorzucamy podobnie pokrojonego bakłażana i posiekane pieczarki. Dusimy około 15 minut, warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Gdy to się stanie dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy papryką słodką, ostrą, solą, pieprzem i oregano. Gotujemy jeszcze chwilkę, następnie zdejmujemy z ognia i podajemy.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: