Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Najlepszy domowy makaron - jak zrobić?

Najlepszy domowy makaron – jak zrobić?

Wiele osób uważa przygotowywanie domowego makaronu za trudne - to błąd! Zobacz krótki poradnik i ciesz się smakiem własnoręcznie przygotowanego makaronu.
Ilość
0
Niezaprzeczalnie zaledwie jednorazowe zasmakowanie w domowo przygotowanym makaronie sprawia, że smak makaronu dostępnego na sklepowych półkach staje się mniej wyrazisty i satysfakcjonujący.

Wiele osób wiąże przygotowywanie domowego makaronu z czymś bardzo trudnym, wymagającym nie lada umiejętności i poświęcenia – prawda jest jednak zupełnie inna. Zarówno przepis na makaron, jak i jego przygotowanie jest sprawą bardzo łatwą. Przy przygotowywaniu makaronu przyda nam się jednak dłuższa chwila wolnego czasu i odrobina determinacji.

Kluczowymi, według mnie proporcjami jakie należy zachować przy produkcji domowego makaronu jest użycie jednego jajka na sto gramów mąki. Pozwoli to uzyskać elastyczne, łatwe w obróbce ciasto, a ostatecznie pyszny smak i sprężystość makaronu.

Jak przygotować domowy makaron?

dsc_0566-3-1-3
Czego potrzebujesz?
  • 300g mąki
  • 3 jajka
  • większa szczypta soli
Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodajemy kilka kropel wody.

Ciasto umieszczamy w woreczku i chłodzimy w zamrażarce przez 5-10 minut.

Schłodzone ciasto możliwie jak najcieniej rozwałkowujemy. Gotowe pozostawiamy na 5 minut, a następnie zwijamy je luźno “wszerz” i kroimy bardzo ostrym nożem na paseczki o szerokości zależnej od preferowanego rodzaju makaronu.

Gotowy makaron rozwijamy i partiami gotujemy w osolonym wrzątku.

Najważniejsze porady:

  • Jajka użyte do wyrobu makaronu powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Bardzo ważną kwestią przy przygotowaniu makaronu jest równomierne, możliwie jak najcieńsze rozwałkowanie ciasta. Pozwoli to uniknąć problemów związanych z nierównomiernym gotowaniem.
  • Do ugotowania 100g makaronu należy użyć 1l wody.

 

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      KUCHENNE ABC

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!