Niezaprzeczalnie zaledwie jednorazowe zasmakowanie w domowo przygotowanym makaronie sprawia, że smak makaronu dostępnego na sklepowych półkach staje się mniej wyrazisty i satysfakcjonujący.
Wiele osób wiąże przygotowywanie domowego makaronu z czymś bardzo trudnym, wymagającym nie lada umiejętności i poświęcenia – prawda jest jednak zupełnie inna. Zarówno przepis na makaron, jak i jego przygotowanie jest sprawą bardzo łatwą. Przy przygotowywaniu makaronu przyda nam się jednak dłuższa chwila wolnego czasu i odrobina determinacji.
Kluczowymi, według mnie proporcjami jakie należy zachować przy produkcji domowego makaronu jest użycie jednego jajka na sto gramów mąki. Pozwoli to uzyskać elastyczne, łatwe w obróbce ciasto, a ostatecznie pyszny smak i sprężystość makaronu.
Jak przygotować domowy makaron?
Czego potrzebujesz?
- 300g mąki
- 3 jajka
- większa szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodajemy kilka kropel wody.
Ciasto umieszczamy w woreczku i chłodzimy w zamrażarce przez 5-10 minut.
Schłodzone ciasto możliwie jak najcieniej rozwałkowujemy. Gotowe pozostawiamy na 5 minut, a następnie zwijamy je luźno “wszerz” i kroimy bardzo ostrym nożem na paseczki o szerokości zależnej od preferowanego rodzaju makaronu.
Gotowy makaron rozwijamy i partiami gotujemy w osolonym wrzątku.
Najważniejsze porady:
- Jajka użyte do wyrobu makaronu powinny mieć temperaturę pokojową.
- Bardzo ważną kwestią przy przygotowaniu makaronu jest równomierne, możliwie jak najcieńsze rozwałkowanie ciasta. Pozwoli to uniknąć problemów związanych z nierównomiernym gotowaniem.
- Do ugotowania 100g makaronu należy użyć 1l wody.