Najlepszy zakwas na czerwony barszcz
Najlepszy przepis na zakwas na czerwony barszcz, który zawsze się udaje i sprawia, że barszcz wychodzi niezwykle pyszny!
Składniki:
- buraki 1 kg
- woda 6-7 szklanek
- cukier 1 szczypta
- liść laurowy 2-3 sztuki
- ziele angielskie kilka sztuk
- kminek 1 szczypta
- ząbki czosnku 6
- chleba razowy 1 kromka
Wykonanie
- Buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry i układamy na dnie naczynia. W między czasie doprowadzamy do zagotowania wodę z cukrem. Odstawiamy na 2-3 minuty do przestudzenia. Buraki zalewamy wodą. Obrany czosnek zgniatamy nożem i dorzucamy do naczynia. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Na koniec dorzucamy kromkę razowego chleba na zakwasie. Przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 dni. Po tym czasie zakwas możemy odcedzić, przelać do słoików i przechowywać w lodówce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: