Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Najlepszy zakwas na czerwony barszcz

Najlepszy zakwas na czerwony barszcz

Ilość
0

Najlepszy zakwas na czerwony barszcz

Najlepszy przepis na zakwas na czerwony barszcz, który zawsze się udaje i sprawia, że barszcz wychodzi niezwykle pyszny!
Czas przygotowania 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes

Składniki:

  • buraki 1 kg
  • woda 6-7 szklanek
  • cukier 1 szczypta
  • liść laurowy 2-3 sztuki
  • ziele angielskie kilka sztuk
  • kminek 1 szczypta
  • ząbki czosnku 6
  • chleba razowy 1 kromka

Wykonanie

  • Buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry i układamy na dnie naczynia. W między czasie doprowadzamy do zagotowania wodę z cukrem. Odstawiamy na 2-3 minuty do przestudzenia. Buraki zalewamy wodą. Obrany czosnek zgniatamy nożem i dorzucamy do naczynia. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Na koniec dorzucamy kromkę razowego chleba na zakwasie. Przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 dni. Po tym czasie zakwas możemy odcedzić, przelać do słoików i przechowywać w lodówce.
Kuchnia: Polish

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!