Naleśniki à la Tacos z kurczakiem, czyli fantastyczna propozycja na prosty i super pyszny obiad, który przygotujecie błyskawicznie. Nie mogę nazwać tego dania po prostu tacos, ponieważ od oryginału różni go kilka istotnych szczegółów, jednak z przedrostkiem “à la” doskonale je imituje. Jeśli użyte przeze mnie w przepisie naleśniki zamienicie na tortille, którą przed podaniem podgrzejecie, wtedy bez problemu możecie podawać u siebie już pyszne tacos. W każdej wersji danie to smakuje wyśmienicie i jeśli zrobicie je raz, z pewnością niejednokrotnie je powtórzycie :) Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.
Naleśniki à la Tacos z kurczakiem
Składniki:
Kurczak:
- filet z kurczaka 500 g
- papryka słodka 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- oregano 1 łyżeczka
- chilli 1 szczypta
- imbir 1 szczypta
- cynamon 1 szczypta
- czosnek 2-3 ząbki
- cukier 1 łyżeczka
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- passata pomidorowa 4 łyżki
- oliwa 2 łyżki
Razowe naleśniki:
- mąka pszenna razowa 3/4 szklanki
- mleko 1/2 szklanki
- woda 1/2 szklanki
- oliwa 2 łyżki
- jajko 1
- sól 1 szczypta
Dodatkowo:
- papryka 1 sztuka
- pomidor 1 duży
- cebula 1 sztuka
- kukurydza 1 puszka
Wykonanie
- Pozbawionego niedoskonałości kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do miski, doprawiamy: papryką, kurkumą, oregano, chili, imbirem i cynamonem. Przeciskamy przez praskę czosnek, solimy i polewamy oliwą. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.W tym czasie przygotowujemy naleśniki. Jajko rozbijamy do miski, dolewamy mleko, wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę, oliwę i sól. Całość dokładnie łączymy. Smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko naoliwionej patelni.Mięso przekładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, cukier i sok z cytryny. Zmniejszamy ogień i podsmażamy jeszcze przez 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę, pomidory, poszatkowaną cebulę i kukurydzę. Dokładnie mieszamy, po minucie zdejmujemy z ognia.