Jeśli szukacie pomysłu na naprawdę pyszny i niebanalny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu – ten przepis na meksykańskie taco będzie idealny. Obiecuję! :)
Meksykańskie taco
Wypróbuj przepis na te fantastyczne meksykańskie taco i zaskocz wszystkich przepysznym i aromatycznym daniem, które przyrządzisz błyskawicznie.
Składniki:
Farsz
- mięso mielone wołowe 500 g
- większa cebula 1
- opcjonalnie cebula czerwona 1
- puszka fasola czerwona 1
- puszka kukurydza 1
- puszka pomiodory 1
- ząbki przeciśnięte czosnek 2
- u mnie kolorowe papryka 2
- duża szczypta papryka słodka
- duża szczypta papryka ostra
- duża szczypta oregano
- szczypta kurkuma
- mała szczypta cynamon
- łyżki koncentrat pomidorowy 2
- sól pieprz
Dodatkowo
- sztuk u mnie kukurydziane łódeczki taco 12
- ok. 200g tartego ser żółty
Wykonanie
- Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do czasu aż lekko zbrązowieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną fasolę, kukurydzę oraz pomidory w puszce. Podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy całość przez 10-15 minut.
- Przygotowanym farszem napełniamy łódeczki taco. Posypujemy sporą ilością żółtego sera. Podpiekamy przez 5-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: