Naturalny tort “Red Velvet”, czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników. Barwnikiem biszkoptu jest tutaj sok wyciśnięty z buraka i malin, który naprawdę dobrze sobie radzi. Wypróbujcie go koniecznie!
Naturalny tort
Naturalny tort "Red Velvet", czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników.
Składniki:
Sok z buraka i malin:
- ok. 120g burak 1,
- ok. 100g maliny
Biszkopt
- sztuk jajka 6
- szklanki ok. 150g cukier 3/4
- szklanka ok. 140g mąka pszenna 1
- łyżek mąka ziemniaczana 6
- łyżeczka proszek do pieczenia 1
- ok. 50-100ml sok z buraka i malin można najpierw odparować w garnku lub na patelni, co sprawi, że biszkopt przybierze bardziej intensywny kolor. Bardzo ważne by taki sok całkowicie wystudzić. sok z buraka i malin
- szczypta sól
Nasączenie
- szklanki herbata zielona 1/2
- szklanki sok z malin 1/4
- szczypta cukier
- łyżka opcjonalnie wódka 1
Krem mascarpone
- śmietana 30% 500 ml
- mascaropne 350 g
- łyżki cukier 2-3
- łyżka cukier z wanilią 1
Dodatkowo:
- ok. 400g maliny
- ok. 400g borówki
- słoiczek ok. 300g (opcjonalnie) dżem wiśniowy 1
Wykonanie
- Buraka kroimy w drobną kostkę i razem z malinami umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek, stopniowo, dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Dolewamy sok owocowy i dokładnie mieszamy (w razie potrzeby dodając nieco mąki). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
- Śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do uzyskania gładkiego kremu.
- Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą.
- Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy dżemem i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy garścią malin i borówek. Tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy i na wierzchu rozprowadzamy pozostały krem mascarpone. Dekorujemy pozostałymi owocami i miętą. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: