Nektarynkowa multiwitamina – sok z nektarynek, pomarańczy i bananów Doskonałe połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu, także dzieciom! Pycha!
Zaledwie pięć prostych składników, które wspólnie tworzą doskonale smakujący, i co najważniejsze, bogaty w bardzo duże ilości witamin i minerałów, sok, który w kwestii naszej zdrowotności naprawdę potrafi zdziałać wiele! Jabłka, dzięki zawartej w nich pektynie, są doskonałym naturalnym lekarstwem na pracę i prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Kwas pomarańczowy zaś pomaga stymulować soki trawienne, co bezpośrednio przekłada się na łagodzenie występowania zaparć. Jabłka mają także zbawienny wpływ na znaczne obniżenie poziomu złego cholesterolu. Wysokiej jakości witamina C i inne składniki odżywcze w soku z marchwi pozytywnie wpływają na stan skóry. Odżywiają skórę suchą, łuszczycą się czy posiadającą inne niedoskonałości. Marchew wykazuje także właściwości oczyszczające, które są skuteczne w odtruwaniu wątroby. Banany, plasujące się w czołówce owoców zawierających możliwie największe ilości potasu, są doskonałym składnikiem diety dla osób chorujących na nadciśnienie. Warto wspomnieć także, że banany zawierają w sobie witaminy A, C, E, K oraz te z grupy B. Podobnie zresztą jak nektarynki, które m.in. przyczyniają się do poprawy stanu włosów, skóry i paznokci, a także stanowią duży zastrzyk energii, wspomagają radzenie sobie ze stresem czy dzięki zawartym substancjom pomagają w zapobieganiu chorób układu sercowo-naczyniowego.
Szklanka takiego soku więc to nie tylko niezwykła przyjemność z jego picia, ale także mnóstwo pozytywnych aspektów wpływających bezpośrednio na nas.
Nektarynkowa multiwitamina - sok z nektarynek, pomarańczy i bananów
Składniki:
- duże nektarynki 3
- większe pomarańcze 2
- duża marchew 1
- średniej wielkości jabłka 2
- większe banan 1-2
Wykonanie
- Nektarynki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w plastry. Pomarańcze obieramy i dzielimy na mniejsze części. Obieramy także marchewkę i banana, kroimy je w mniejsze kawałki. Jabłka przekrawamy na ćwiartki lub ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
- Wszystkie owoce umieszczamy stopniowo w wyciskarce z sitkiem o grubszych oczkach i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej.
- Gotowy sok proponuję podać dodatkowo z kilkoma kostkami lodu.
https://www.facebook.com/pogotujmypl/videos/1610690252383012/
Wpis zawiera lokowanie produktu.