Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Wejdź na Cookuj.pl i zobacz mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ogórki małosolne, które zawsze się udają i zasmakują każdemu!
Ilość
0
Ogórki małosolne. Uwielbiam ogórki małosolne, dlatego nie mogło zabraknąć ich na blogu. Więcej moich przepisów na przetwory znajdziecie TUTAJ.

Ogórki małosolne

Zobacz mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ogórki małosolne, które zawsze się udają i zasmakują każdemu!
Czas przygotowania 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes

Składniki:

  • ogórki gruntowe (najlepiej drobne) 1,5 kg
  • woda 1,75 l
  • sól 2 pełne łyżki
  • czosnek 1 główka
  • koper 1 pęczek
  • chrzan niewielki kawałek
  • listki chrzanu (można zastąpić listkami czarnej porzeczki) 1-2

Wykonanie

  • Ogórki dokładnie szoruję, odcinam szypułki, zostawiam by odciekły. Suche ogórki układam dosyć ciasno w słoju (a najlepiej kamionkowym naczyniu). Do środka wciskam koper, czosnek, kawałek chrzanu i liście.
  • Wodę zagotowuję z solą. Jeszcze gorącą zalewam ogórki tak, by całe zostały pokryte. Słój przykrywam talerzykiem i odstawiam w ciepłe miejsce. Powinny być gotowe już po 2-3 dniach. Czasem jednak zajmuje to nawet 4-5 dni. Dlatego przed konsumpcją warto odkroić kawałeczek i sprawdzić.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      ogórkisezonowe

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!