Ogórki małosolne. Uwielbiam ogórki małosolne, dlatego nie mogło zabraknąć ich na blogu. Więcej moich przepisów na przetwory znajdziecie TUTAJ.
Ogórki małosolne
Zobacz mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ogórki małosolne, które zawsze się udają i zasmakują każdemu!
Składniki:
- ogórki gruntowe (najlepiej drobne) 1,5 kg
- woda 1,75 l
- sól 2 pełne łyżki
- czosnek 1 główka
- koper 1 pęczek
- chrzan niewielki kawałek
- listki chrzanu (można zastąpić listkami czarnej porzeczki) 1-2
Wykonanie
- Ogórki dokładnie szoruję, odcinam szypułki, zostawiam by odciekły. Suche ogórki układam dosyć ciasno w słoju (a najlepiej kamionkowym naczyniu). Do środka wciskam koper, czosnek, kawałek chrzanu i liście.
- Wodę zagotowuję z solą. Jeszcze gorącą zalewam ogórki tak, by całe zostały pokryte. Słój przykrywam talerzykiem i odstawiam w ciepłe miejsce. Powinny być gotowe już po 2-3 dniach. Czasem jednak zajmuje to nawet 4-5 dni. Dlatego przed konsumpcją warto odkroić kawałeczek i sprawdzić.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: