Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Omlet na słodko z dżemem i malinami

Omlet na słodko z dżemem i malinami

Jak zrobić omlet na słodko z dżemem i malinami? Wbrew pozorom naprawdę bardzo prosto i błyskawicznie. Zobacz przepis na Pogotujmy.pl! 😋
Ilość
0

Jak zrobić omlet na słodko z dżemem i malinami? Wbrew pozorom naprawdę bardzo prosto i błyskawicznie. Wystarczy tylko kilka składników i chwila wolnego czasu! :)


Omlet to zawsze dobry pomysł! Niezależnie od faktu czy przygotowywany na słono, słodko, wypełniony nadzieniem, czy tylko podany z ulubionymi dodatkami, zawsze smakuje pysznie i jest tak samo prosty w przygotowaniu.

Skąd się wziął omlet?

Omlet w świadomości ludzi na całym świecie rozpowszechnili Francuzi. To oni jako pierwsi dopracowali klasyczny przepis i przygotowywali je w różnych wariacjach, by finalnie świat mógł podzielić omlety na 2 główne odmiany: omlet klasyczny, przygotowany na słono ze zmieszanych (nienapowietrzonych) jajek; omlet biszkoptowy – będący clue dzisiejszego wpisu – przygotowywany ze starannie ubitych jajek i podawany na słodko. W Hiszpani popularny jest także Frittata, czyli przepis na omlet z wykorzystaniem ziemniaków – bardzo smaczny i bardzo syty. W Japonii zaś znana jest wersja omletu, który wyglądem przypomina zwiniętego naleśniki i wykorzystywana jest m.in. do przygotowania sushi.

Niezależnie od rodzaju omletu, który wybierzemy, zazwyczaj do jego przyrządzenia potrzebne jest tylko kilka składników, które prawie zawsze znajdziemy w domu. Dokładnie tak samo jest z tym omletem na słodko z dżemem i malinami. Jajka, cukier, sól i mąka – cztery główne składniki, które wystarczą do przyrządzenia pysznej jajecznej bazy, którą po usmażeniu możecie podać z dowolnymi słodkimi dodatkami, na które akurat macie ochotę.

Omlet biszkoptowy?

Omlet na słodko ze względu na podobny etap przygotowania oraz swoją puszystość, często nazywany jest również biszkoptowym. I tak jak podczas przygotowania biszkoptu, najważniejszym kluczem do sukcesu jest staranne ubicie jajek. Powinniśmy to robić przez przynajmniej kilka minut, a sztywne białka powinny bez problemu zaliczyć tekst “miski nad głową”. Warto również pamiętać, by wszystkie użyte do omletu na słodko składniki były w temperaturze pokojowej. Zagwarantuje nam to fakt, że nie nastąpi gwałtowna zmiana temperatur, w efekcie której napowietrzone jajka mogłyby opaść.

Z czym podać omlet na słodko?

Omlet podałem u siebie w towarzystwie truskawkowego dżemu, malin i odrobiny cukru pudru. To jednak tylko jedna z moich propozycji, bo omlet ten możecie podać tak naprawdę z czym tylko zechcecie! Ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia! Jeśli lubicie czekoladę – koniecznie spróbujcie go w wersji z kremem czekoladowo-orzechowym lub dostępną w sklepach czeko-śliwką, czyli połączeniem powideł śliwkowych i kakao. Świetnie smakować będzie jednak także polany intensywnie syropem klonowym czy syropem z agawy.

Omlet na słodko uprzyjemni każde leniwe, weekendowe śniadanie, a jego przygotowanie jest na tyle proste i mało czasochłonne, że naprawdę warto go spróbować!

Omlet na słodko z dżemem i malinami

Jak zrobić omlet na słodko z dżemem i malinami? Wbrew pozorom naprawdę bardzo prosto i błyskawicznie. Wystarczy zaledwie kilka składników i chwila wolnego czasu! :)
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 15 minutes

Składniki:

Omlet na słodko:

  • jajka 4
  • łyżka cukier puder 1
  • szczypta sól
  • płaskie łyżki mąka pszenna 4
  • szyczpta opcjonalnie cynamon

Do podania: dowolny dżem lub konfitura owocowa, świeże owoce, syrop klonowy lub z agawy

    Wykonanie

    • Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy w większej misce. Dodajmy szczyptę soli i ubijamy do czasu aż staną się one zupełnie sztywne. Następnie dodajemy cukier puder i stopniowo po jednym żółtku, cały czas delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Pod koniec przesiewamy mąkę i równie delikatnie łączymy.
    • Na niewielkiej patelni rozgrzewamy łyżkę neutralnego oleju i masła. Wykładamy 1/2 ciasta, dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni patelni i smażymy na niewielkim ogniu (pod przykryciem) przez 2-3 minuty. Następnie omlet przerzucamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
    • Podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie z dżemem truskawkowym, malinami i odrobiną cukru pudru :)

    omlet na słodko z dżemem i malinami

     

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:
        omlet na słodko

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!