Panna cotta z owocowymi musami jest jednym z tych deserów, które chyba nigdy mi się nie znudzą. Panna cotta jest deserem, który wywodzi się z Włoch. Zapewne każda babcia zamieszkująca północne Włochy posiada swój najlepszy i sprawdzony przepis na ten deser. Panna cotta powstaje z podgrzania śmietanki wyoskoprocentowej, którą ja mieszam z mlekiem, do wysokiej temperatury i zmieszania jej z pozostałymi składnikami. Gotową śmietankę wylewamy do niewielkich foremek, ramekinów lub słoiczków i chłodzimy w lodówce przez co najmniej kilka godzin. To niestety warunek konieczny, ale oczekiwanie zdecydowanie sie opłaca! Stężoną panna cottę podajcie z prostymi owocowymi musami, które przyrządzicie przez zmiksowanie dowolnych owoców. U mnie są to brzoskwinie i truskawki. Wspaniały deser! Jeszcze więcej przepisów na desery znajdziecie klikając w poprzedni link.

Panna cotta z owocowymi musami
Jak przygotować pyszną, waniliową panna cotta z truskawkowym i brzoskwiniowym musem?Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl i zachwyć się jej smakiem!
Składniki:
Panna cotta:
- śmietana 30% 500 ml
- mleko 500 ml
- wanilia 1 laska
- białe wino 1 łyżka
- cukier 160 g
- żelatyna 6 łyżeczek
Owocowe musy:
- truskawki 250 g
- brzoskwinie (z puszki) 250 g
- cukier brązowy (do smaku)
Wykonanie
- Żelatynę namoczyć w szklance z 4 łyżkami zimnej wody. Do garnka wlać mleko i śmietankę. Dodać przepołowioną laskę wanilii, cukier i wino. Zagotować i szybko odstawić z ognia. Dodać żelatynę cały czas bardzo energicznie mieszając, by dokładnie się rozpuściła.
- Przelać do filiżanek lub ramekinów. Odstawić do ostudzenia, następnie przełożyć do lodówki na kilka godzin. Aby ułatwić wyjęcie panna cotty z foremek, należy włożyć je na kilka sekund do gorącej wody. Podawać z zmiksowanymi (osobno) owocami z łyżką cukru.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: