Papryki faszerowane w meksykańskim stylu. Papryki faszerowanie – brzmi banalnie, prawda? Dzisiaj przedstawiam Wam je w nieco innej wersji, bogatszej smakowo, bardziej pikantnej i intensywnej. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.
Papryki faszerowane w meksykańskim stylu
Papryki faszerowane w meksykańskim stylu to idealny obiad dla całej rodziny, którego przygotowanie zajmie Ci mniej niż 40 minut! Spróbuj ich już teraz!
Składniki:
- papryka 8 sztuk
- kukurydza 1 puszka
- fasola czerwona 1 puszka
- szalotka 2 sztuki
- mięso mielone wołowe 500 g
- ryż 1 szklanka
- bulion 3 szklanki
- passata pomidorowa 1/2 szklanki
- papryka słodka duża szczypta
- papryka ostra duża szczypta
- kurkuma szczypta
- sól, pieprz (do smaku)
- oliwa
Wykonanie
- Paprykom odkrawamy wierzch, tzw "czapeczki". Resztę oczyszczamy, myjemy i osuszone układamy w posmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu.
- Pokrojoną w kostkę szalotkę podsmażamy przez ok 5 minut na oliwie, następnie dosypujemy ryż, smażymy go jeszcze przez 2 minuty, a następnie zalewamy 2 szklankami bulionu. Pozostałą część bulionu odstawiamy na później. Do gotującego się ryżu dodajemy szczyptę kurkumy, papryki słodkiej i ostrej. Przykrywamy, gotujemy do czasu aż ryż wchłonie cały płyn, pamiętając by go co jakiś czas przemieszać.
- Na większej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drugą posiekaną szalotkę. Gdy ładnie się zeszkli dorzucamy zmielone mięso i smażymy do zbrązowienia. Dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Gdy ryż będzie gotowy mieszamy go z zawartością patelni. Doprawiamy ponownie papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem.
- Wnętrza papryk wypełniamy przygotowanym farszem i przykrywamy "czapeczkami". Na spód naczynia wylewamy pozostałą szklankę bulionu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut co jakiś czas podlewając papryki.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: