Przedstawiam Wam dzisiaj jeden z najprostszych przepisów na papryki faszerowane. Wręcz doskonałe na pyszny i niewymagający obiad dla całej rodziny.
Muszę się Wam przyznać, że z papryką jestem zdecydowanie za pan brat. Uwielbiam ją pod każdą postacią. Tę pieczoną przygotowuje na naprawdę wiele sposobów. Kiedyś na blogu pojawił się już przepis na zapiekane papryki faszerowane po meksykańsku. Wychodzą one pyszne, jednak wymagają nieco większej ilości składników i czasu poświęconego na ich przygotowanie. Dzisiejsze papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym przyrządza się błyskawicznie. Całe danie aktualnie jest również dosyć budżetowe (zgodnie z Waszymi głosami w ankiecie, takich dań pojawi się na blogu jeszcze więcej). Do ich zrobienia potrzebujecie w zasadzie tylko cebulę, czosnek, ryż, mięso mielone, ser i kilka przypraw. Polecam Wam intensywne przyprawienie farszu papryką ostrą by nadać charakteru i dokładne oprószenie solą papryk przed jego nałożeniem, sprawi to, że papryki będą smakować idealnie. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny, prosty i niedrogi obiad z wykorzystaniem papryki – świetnie trafiliście!
Papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym
Składniki:
- papryka czerwona 4
- ryż 1 szklanka
- cebula 1/2
- cebula czerwona 1/2
- czosnek 3-4 ząbki
- mięso mielone wieprzowe 250 g
- mięso mielone wołowe 250 g
- papryka słodka 1 pełna łyżeczka
- papryka ostra duża szczypta
- natka pietruszki posiekana garść
- ser startego* 250 g
- sól, pieprz do smaku
* Użyłem mozzarelli. Można zastąpić np. serem żółtym.
Wykonanie
- Papryki przekrawamy na pół. Pozbawiamy gniazd nasiennych i dokładnie myjemy. Doprawiamy z każdej strony solą i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
- Polecam ugotowanie ryżu w bulionie. Doda on ciekawego smaku całości.
- Na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i czosnek przez kilka minut. Po tym czasie dorzucamy mięso mielone, paprykę słodką, paprykę ostrą, dużą szczyptę soli i pieprzu. Smażymy do czasu aż mięso delikatnie zbrązowieje (ok. 7 minut.)
- Zawartość patelni przekładamy do miski i mieszamy z ryżem. Dodajemy połowę ilości sera, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby ponownie doprawiamy.
- Farszem wypełniamy przygotowane wcześniej papryki i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia, papryki posypujemy pozostałym serem.