Pavlova z owocami sezonowymi. Puszysta beza, bita śmietana i świeżutkie owoce sezonowe prosto z ogródka. Zdecydowana rozkosz dla podniebienia. Czasem bywa kapryśna, ale spróbujcie jej koniecznie. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
Pavlova z owocami sezonowymi
Masz ochotę na słodką i chrupiącą Pavlova z owocami sezonowymi i kremem śmietanowym? Wypróbuj ten niezawodny przepis!
Składniki:
Beza:
- białka z 6 jaj
- cukier 300 g
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
- sok z cytryny 1 łyżka
Dodatkowo:
- śmietana 30% 400 g
- owoce (dowolne, sezonowe) 400 g
Wykonanie
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Musi bezbłędnie zaliczyć test "miski nad głową". Następnie spokojnie ubijając dalej dodajemy po łyżce cukru. Pod koniec ubijania, gdy beza będzie już sztywna i lśniąca dorzucamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy sok z cytryny. Mieszamy delikatnie szpatułką.
- Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 20-23 cm. Wykładamy bezę na papier i szpatułką nadajemy jej kształt. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i suszymy bezę około 2 godzin. Po upieczeniu zostawiamy bezę do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Zimną Pavlovą dekorujemy zimną śmietaną ubitą z łyżką cukru pudru i owocami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: