Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Pavlova z bitą śmietaną i owocami

Pavlova z bitą śmietaną i owocami

Masz ochotę na słodką i chrupiącą Pavlova z owocami sezonowymi i kremem śmietanowym? Wypróbuj ten niezawodny przepis ze strony Cookuj.pl! Mniam!
Ilość
0

Pavlova z bitą śmietaną i owocami to już moja ostatnia propozycja serii przygotowanej z wykorzystaniem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Ale musicie przyznać, że to wyjątkowo piękne zakończenie :)

Doskonale ususzona beza z obłędnie miękkiem i puszystym wnętrzem w towarzystwie ubitej śmietany i borówek, malin oraz truskawek. To deser z gatunku tych, które można jeść bez końca! I wcale tutaj nie wyolbrzymiam!

Pavlova z bitą śmietaną i owocami

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 2 hours 30 minutes
Całkowity czas 2 hours 40 minutes

Składniki:

Beza:

  • z 6 jaj białka
  • cukier 300 g
  • łyżeczka mąka ziemniaczana 1
  • łyżka sok z cytryny 1

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 400 g
  • mascarpone 100 g
  • łyżka ekstrakt waniliowy 1
  • łyżka opocjonalnie cukier 1
  • garść borówki
  • garść maliny
  • garść truskawki
  • do dekoracji mięta

Wykonanie

  • Białka ubij ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Pod koniec ubijania, gdy beza będzie już sztywna i lśniąca dorzuć mąkę ziemniaczaną i dolej sok z cytryny. Dokładnie połącz.
  • Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok. 22 cm (użyłem do tego spodu tortownicy).
  • Ubitą bezę wyłóż na papier i szpatułką nadaj jej kształt.
  • Piekarnik ustaw w trybie DIY (tryb pieczenia: góra-dół, temperatura: 180 stopni, czas pieczenia: 5 minut) i na 1 minutę przed końcem pieczenia włóż do piekarnika bezę. Po upłynięciu minuty, ustaw ponownie piekarnik w trybie DIY (tryb pieczenia: góra-dół, temperatura: 100 stopni, czas pieczenia: ok. 2 godziny 40 minut). Susz bezę do czasu aż stanie się chrupka z zewnątrz. Po upieczeniu pozostaw ją do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
  • Śmietanę ubij w misce z mascarpone, cukrem i ekstraktem waniliowym. Owoce umyj.
  • Zimną Pavlovę udekoruj ubitą śmietaną, borówkami, malinami i truskawkami.
Pavlova z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      deserowocepavlova

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!