Pęczotto z pomidorami i bakłażanem. Bardzo aromatyczna propozycja na wegetariański obiad, który zrobicie w mniej niż 30 minut. Kasza pęczak w połączeniu ze świeżymi pomidorami, bakłażanem i słodkim dodatkiem rodzynek na pewno przypadnie do gustu każdemu.
Pęczotto z pomidorami i bakłażanem - przepis
Pęczotto z pomidorami i bakłażanem. Bardzo aromatyczna propozycja na wegetariański obiad, który zrobicie w mniej niż 30 minut.
Składniki:
- kasza pęczak 90 g
- szalotka 2
- czosnek 4 ząbki
- białe wino wytrawne 1/3 szklanki
- bulion 500 ml
- bakłażan 1 duży
- pomidory 3-4
- passata pomidorowa 3/4 szklanki
- rodzynki 1 mała garść
- sok z cytryny 1/2 łyżki
- cukier 1/3 łyżeczki
- papryka ostra duża szczypta
- oregano duża szczypta
- zioła prowansalskie duża szczypta
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- parmezan tarty 100 g
- bazylia świeża 1 niewielki pęczek
Wykonanie
- Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno posiekane szalotki, czosnek i kaszę pęczak przez kilka minut.Dolewamy wino, gdy odparuje doprawiamy solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Kaszę zalewamy bulionem oraz passatą pomidorową i pod przykryciem gotujemy ok. 15-20 minut.Bakłażana i obrane pomidory kroimy w kostkę. Razem z rodzynkami dodajemy do kaszy i gotujemy razem przez 10 minut.Dosypujemy ser, posiekaną bazylię i w razie potrzeby ponownie doprawiamy.Źródło inspiracji: http://www.kwestiasmaku.com/
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: