Penne ze szparagami i szynką szwarcwaldzką. Można powiedzieć, że szparagowy sezon rozpoczął się na dobre :) Dzisiaj mam dla Was szybki i pyszny makaron ze szparagami i szynką szwarcwaldzką. Więcej moich przepisów na szparagi znajdziecie TUTAJ.
Penne ze szparagami i szynką szwarcwaldzką
Wypróbuj ten przepyszny przepis ze strony Cookuj.pl na makaron penne ze szparagami i szynką szwarcwaldzką w kremowym sosem śmietanowym. Idealny obiad!
Składniki:
- makaron (penne) 350 g
- zielone szparagi 1 pęczek
- szynka szwarcwaldzka 10 plastrów
- czosnek 1 ząbek
- żółtka 4
- śmietana 30% 1/2 szklanki
- parmezan (tarty) duża garść
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente. Szparagi kroimy na ukośne kawałeczki. Gotujemy je w większym garnku przez około 2-3 minuty. Odcedzamy. Na dużej patelni podsmażamy przez minutę pokrojoną ma mniejsze kawałki szynkę. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Dorzucamy makaron i szparagi. Żółtka mieszamy dokładnie ze śmietanką. Wlewamy do makaronu energicznie mieszając i po chwili zdejmujemy go z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym parmezanem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: