Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) , czyli mega zdrowy pomysł na przemycenie sporej ilości witamin, które kryją się w warzywach korzeniowych. Proponuję podanie ich z dwoma sosami: czosnkowym i ketchupowo-ziołowym. Naprawdę rewelacyjne towarzystwo. Musicie ich spróbować! :)
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera)
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) , czyli mega zdrowy pomysł na przemycenie sporej ilości witamin, które kryją się w warzywach korzeniowych. Proponuję podanie ich z dwoma sosami: czosnkowym i ketchupowo-ziołowym. Naprawdę rewelacyjne towarzystwo. Musicie ich spróbować! :)
Składniki:
- sztuki bataty 2-3
- średniej wielkości buraki 1-2
- średniej wielkości marchew 1-2
- niewielki seler 1
- łyżki oliwa 2
- łyżki sok z cytryny 2
- ząbków czosnek 4-5
- łyżeczka czosnek w proszku 1
- duże szczypty papryka słodka 2-3
- duża szczypta papryka ostra 1
- kilka gałązek świeżego tymianek świeży
- szczypta tymianek suszony
- szczypta opcjonalnie kumin
- szczypta oregano
- sól pieprz
Jogurtowy sos czosnkowy:
- szklanki jogurt naturalny 1/2
- łyżki majonez 1-2
- ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 1-2
- posiekany 2 duże łyżki koperek
Sos ketchupowo-ziołowy
- łyżek ketchup 5-6
- kilka gałązek posiekanego tymianek świeży
- kilka-kilkanaście listków bazylia świeża
- duża szyczpta pieprz
Wykonanie
- Obrane i umyte bataty, buraki, marchew i seler kroimy w słupki. Przekładamy na blachę, polewamy oliwą, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy tymiankiem, papryką słodką, ostrą, oregano, kuminem (opcjonalnie), solą i pieprzem. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Powinny być miękkie w środku a z zewnątrz delikatnie chrupiące.
- Wszystkie składniki zarówno sosu czosnkowego jak i ketchupowo-ziołowego dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy z gotowymi frytkami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: