Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera)

Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera)

Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) , czyli mega zdrowy pomysł na przemycenie sporej ilości witamin, które kryją się w warzywach korzeniowych. Proponuję podanie ich z dwoma sosami: czosnkowym i ketchupowo-ziołowym. Naprawdę rewelacyjne towarzystwo. Musicie ich spróbować! :)
Ilość
0
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) , czyli mega zdrowy pomysł na przemycenie sporej ilości witamin, które kryją się w warzywach korzeniowych. Proponuję podanie ich z dwoma sosami: czosnkowym i ketchupowo-ziołowym. Naprawdę rewelacyjne towarzystwo. Musicie ich spróbować! :)
 

Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera)

Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) , czyli mega zdrowy pomysł na przemycenie sporej ilości witamin, które kryją się w warzywach korzeniowych. Proponuję podanie ich z dwoma sosami: czosnkowym i ketchupowo-ziołowym. Naprawdę rewelacyjne towarzystwo. Musicie ich spróbować! :)
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 30 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

  • sztuki bataty 2-3
  • średniej wielkości buraki 1-2
  • średniej wielkości marchew 1-2
  • niewielki seler 1
  • łyżki oliwa 2
  • łyżki sok z cytryny 2
  • ząbków czosnek 4-5
  • łyżeczka czosnek w proszku 1
  • duże szczypty papryka słodka 2-3
  • duża szczypta papryka ostra 1
  • kilka gałązek świeżego tymianek świeży
  • szczypta tymianek suszony
  • szczypta opcjonalnie kumin
  • szczypta oregano
  • sól pieprz

Jogurtowy sos czosnkowy:

  • szklanki jogurt naturalny 1/2
  • łyżki majonez 1-2
  • ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 1-2
  • posiekany 2 duże łyżki koperek

Sos ketchupowo-ziołowy

  • łyżek ketchup 5-6
  • kilka gałązek posiekanego tymianek świeży
  • kilka-kilkanaście listków bazylia świeża
  • duża szyczpta pieprz

Wykonanie

  • Obrane i umyte bataty, buraki, marchew i seler kroimy w słupki. Przekładamy na blachę, polewamy oliwą, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy tymiankiem, papryką słodką, ostrą, oregano, kuminem (opcjonalnie), solą i pieprzem. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Powinny być miękkie w środku a z zewnątrz delikatnie chrupiące.
  • Wszystkie składniki zarówno sosu czosnkowego jak i ketchupowo-ziołowego dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy z gotowymi frytkami.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      batatyobiad

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!