Młode marchewki – kiedy tylko pojawiają się w sklepach i na ryneczkach, niemal natychmiast są rozchwytywane przez wielbicieli sezonowego gotowania – w tym również przeze mnie. Wiele osób, tuż po dorwaniu tych pysznych warzyw, nie wie jednak jak je wykorzystać, a młode marchewki otwierają przecież takie możliwości! Kiedyś na blogu pokazałem Wam już przepis na pyszną zupę krem z młodej marchewki podaną z ziarnami słonecznika. Jest ona jedną z moich propozycji podania tego wdzięcznego, pomarańczowego warzywa. Dzisiaj przedstawiam Wam absolutnie pyszny przepis na pieczone młode marchewki, które są moją konieczną pozycją w wiosennym menu. Pieczone młode marchewki są niezwykle uniwersalne! Doskonale smakują solo, bez jakichkolwiek dodatków, ale także z prostymi dipami, np. czosnkowym lub miętowym. Można podawać je również jako warzywny dodatek do obiadu lub jako jeden z głównych składników sałatek. Co ciekawe, aby przygotować te pyszne pieczone marchewki wystarczy zaledwie chwila. Czas ich pieczenia wynosi około 30 minut, jednak może ulec wydłużeniu lub skróceniu ze względu na rozmiar. Wypróbuj mój przepis na pieczone młode marchewki i zachwyć się ich doskonałym smakiem!
Pieczone młode marchewki - przepis
Składniki:
- młoda marchewka 1 większy pęczek
- miód 4 łyżki
- sok z limonki 1 łyżeczka
- oliwa 1/4 szklanki
- tymianek suszony 1 szczypta
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Marchewki dokładnie szorujemy i odcinamy nać. Przekrawamy na pół.W niewielkiej miseczce mieszamy ze sobą: syrop z agawy/miód, oliwę, sok z limonki, dużą szczyptę soli i pieprzu.Mieszanką dokładnie polewamy marchewki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut (zależnie od rozmiaru).Najlepiej smakują same, w sałatkach lub jako dodatek do obiadu. Można podawać również z dipem, np. miętowym.