Aromatyczne skrzydełka z kurczaka z pikantnym ryżem, czyli danie które jest jednocześnie: proste, szybkie i bardzo pyszne! Przypadnie do gustu wszystkim :)
Aromatyczne skrzydełka z kurczaka z pikantnym ryżem
Składniki:
- ok. 1 kg skrzydełka z kurczaka
Marynata:
- ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 3-4
- niewielkiej drobno posiekana cebula 1/2
- łyżeczki papryka słodka 1-2
- w zależności od preferencji ostrości u mnie 3/4 łyżeczki papryka ostra
- szczypta papryka wędzona
- dwie duże szczypty tymianek
- duża szczypta oregano
- duża szczypta kolendra
- łyżki opcjonalnie sos sojowy 1-2
- po dosyć sporej szczypcie sól pieprz
- szczypta kumin
- łyżeczka miód 1
- łyżeczka u mnie ziarnista musztarda 1
- łyżki Ketchup 3
- łyżki posiekanej natka pietruszki 1-2
- łyżki oliwa 2-3
Pikantny ryż:
- ok. 1 szklanki dowolny, u mnie ryż jaśminowy w połączeniu z ryżem czarnym ryż
- niewielkiej cebula 1/2
- duża opcjonalnie marchewka 1
- duże szczypty papryka słodka 2
- szczypty papryka ostra 2
- drobno posiekana opcjonalnie papryczka chili 1/2,
- ok. 2 szklanek bulion
- sól pieprz
Wykonanie
- Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w większej misce. Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Dodajemy do miski i dokładnie pokrywamy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do przegryzienia. Skrzydełka będą smakowały zdecydowanie najlepiej, jeśli w marynacie pozostawimy je na noc.
- Zamarynowane mięso (wraz z marynatą) przekładamy do rękawa do pieczenia umieszczonego w żaroodpornym naczyniu. Dokładnie zawiązujemy z obu stron i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez ok. 50 minut. Po tym czasie folię przecinamy i skrzydełka pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut aby się zarumieniły.
- W międzyczasie przygotowujemy ryż. Cebulkę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubszych oczkach. W niewielkim garnku, na łyżce oleju, podsmażamy cebulę, marchew i ew. papryczkę chili. Następnie dodajemy ryż oraz paprykę słodką oraz ostrą. Całość zalewamy bulionem i na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Gotowy w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Skrzydełka podajemy z ryżem i prostą sałatką.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: