Klasyczne pierogi z kapustą i grzybami. Idealny przepis na bardzo łatwe w obróbce pierogowe ciasto i dobrze doprawiony farsz. Według mnie najlepiej smakują krótko podsmażone na maśle (opcjonalnie z gałązką rozmarynu), ale bardzo smaczne są również z podsmażoną cebulką lub w wersji bez dodatków.
W tym przepisie przyda Ci się:
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis
Klasyczne świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Idealny przepis na bardzo łatwe w obróbce pierogowe ciasto i dobrze doprawiony farsz.
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna 200 g
- gorąca woda 1/2 szklanki
- żółtko 1
- łyżeczka masło 1
Farsz:
- kapusta kiszona 250 g
- suszone grzyby 25 g
- szalotka 2
- liść laurowy 2-3
- ziele angielskie 5-6 ziarenek
- kminek większa szczypta
- pieprz 1 łyżeczka
- sól
- masło 1 łyżka
- oliwa 1 łyżka
Wykonanie
- Suszone grzyby zalewamy 1/2 litra wrzącej wody i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy!) i razem z szalotkami drobno siekamy.Kapustę dokładnie płuczemy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy cebulkę razem z grzybami przez kilka minut. Dodajemy kapustę, dolewamy bulion i dodajemy wszystkie przyprawy, Dusimy przez kilkadziesiąt minut (ok. 40-50) często mieszając. Gotową kapustę w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy bardzo gorącą wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy żółtko i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto (idealnie sprawdza się tutaj hak). Gotowe przykrywamy miseczką lub wilgotną ściereczką i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie ciasto na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej. Szklanką wycinamy koła i wypełniamy je farszem. Zwijamy na pół i dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut od czasu aż wypłyną na powierzchnie. Podajemy wedle upodobań.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: