Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem podane z topionym, przyrumienionym masłem to idealna propozycja na klasyczny obiad w nowym wydaniu.
Ilość
0
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem. Dzisiaj zapraszam Was na przepis z (prawie) tradycyjnej kuchni polskiej. Pierogi z twarogiem i szpinakiem podane z topionym masłem. Idealna propozycja obiadowa. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem podane z topionym, przyrumienionym masłem to idealna propozycja na klasyczny obiad w nowym wydaniu.
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 5 minutes
Całkowity czas 35 minutes

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • gorąca woda 1/2 szklanki
  • żółtka 1 małe
  • masło 1 łyżeczka

Farsz:

  • twaróg 250 g
  • szpinak 200 g
  • ser feta 100 g
  • masło 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  • Twaróg przekładamy do miseczki i rozcieramy dokładnie widelcem lub miksujemy krótko blenderem. Na patelni rozgrzewamy masło z kilkoma kroplami oliwy. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Smażymy do zarumienienia. Dodajemy szpinak i smażymy do czasu aż straci swoją objętość. ostudzony, gotowy szpinak bardzo drobno siekamy (możemy to zrobić również przed smażeniem). Dodajemy do twarogu, intensywnie przyprawiamy solą, pieprzem, możemy dodać również świeżą natkę pietruszki. Farsz dokładnie mieszamy.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dolewamy bardzo gorącą wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy żółtko i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto (idealnie sprawdza się tutaj hak). Gotowe na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej. Szklanką wycinamy koła i wypełniamy je farszem. Zwijamy na pół i dokładnie zlepiamy. Możemy poprawić ich brzeg delikatnie naciskając widelcem. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut od czasu aż wypłyną na powierzchnie. Podajemy z roztopionym masłem zwykłym lub szałwiowym.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      pierogiszpinaktwaróg

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!