Pizza hawajska nie bez przyczyny nosi taką nazwę. Zajadając się pizzą z dodatkiem ananasa z pewnością możemy wyobrazić sobie jak przenosimy się myślami na rajską, słoneczną plażę. Polecam ją wszystkim, którzy lubią lekko słodki smak pizzy.
Pizza hawajska z szynką i ananasem - przepis
Pizza hawajska z szynką i ananasem. Pyszne połączenie idealnego ciasta z szynką i ananasem. Polecam ją wszystkim, którzy lubią lekko słodki smak pizzy.
Składniki:
- ciasto na pizzę 2 porcje
Szybki sos pomidorowy:
- passata pomidorowa 1 szklanka
- czosnek 2-3 ząbki
- oregano 1 duża szczypta
- bazylia świeża kilka listków
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- mozzarella 2 kulki
- świeży ananas 1/2
- szynka dowolna 200 g
* Można zastąpić ananasem z puszki
Wykonanie
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 5-10 minut.
- W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
- Posypujemy startą mozzarellą. Układamy porwane plasterki szynki i pokrojonego w mniejsze kawałki ananasa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez około 10 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: