Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską. Czy jest ktoś, kto nie lubi pizzy? Ja nie znam takiej osoby, a jako że dzisiaj piątek mam dla Was idealną pizzową propozycję na weekend. Mozzarella, oliwki, pomidorki koktajlowe, szynka parmeńska i rukola. Nic więcej nie jest potrzebne. Więcej moich przepisów na pizze znajdziecie TUTAJ
Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską
Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską to bardzo klasyczne połączenie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi pizzy.
Składniki:
Ciasto:
- ciepła woda 240 ml
- cukier 1 łyżka
- oliwa 1 łyżka
- drożdże suszone 10 g
- mąka pszenna 410 g*
- parmezan (tarty) 60 g
- sól 1 pełna łyżeczka
Szybki sos pomidorowy:
- passata pomidorowa 1 szklanka
- czosnek 2-3 ząbki
- oregano duża szczypta
- bazylia świeża kilka listków
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- mozzarella 2 kulki
- pomidorki koktajlowe 2 spore garści
- szynka parmeńska 100 g
- oliwki czarne 2 garści
- rukola 2 garści
*Czasem może być potrzebna nieco większa/mniejsza ilość.
Wykonanie
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 10-20 minut.
- W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
- Na pizzach układamy pokrojoną lub porwaną mozzarellę. Dorzucamy garść przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, posypujemy szczyptą oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez 9/10 minut. Minutę przed końcem pieczenia na pizzy układamy szynkę parmeńską. Gotową pizzę posypujemy rukolą, drugą garścią przekrojonych pomidorków i czarnymi oliwkami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: