Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską

Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską

Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską to bardzo klasyczne połączenie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi pizzy.
Ilość
0
Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską. Czy jest ktoś, kto nie lubi pizzy? Ja nie znam takiej osoby, a jako że dzisiaj piątek mam dla Was idealną pizzową propozycję na weekend. Mozzarella, oliwki, pomidorki koktajlowe, szynka parmeńska i rukola. Nic więcej nie jest potrzebne. Więcej moich przepisów na pizze znajdziecie TUTAJ

Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską

Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską to bardzo klasyczne połączenie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi pizzy.
Czas przygotowania 50 minutes
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 1 hour

Składniki:

Ciasto:

  • ciepła woda 240 ml
  • cukier 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • drożdże suszone 10 g
  • mąka pszenna 410 g*
  • parmezan (tarty) 60 g
  • sól 1 pełna łyżeczka

Szybki sos pomidorowy:

  • passata pomidorowa 1 szklanka
  • czosnek 2-3 ząbki
  • oregano duża szczypta
  • bazylia świeża kilka listków
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • mozzarella 2 kulki
  • pomidorki koktajlowe 2 spore garści
  • szynka parmeńska 100 g
  • oliwki czarne 2 garści
  • rukola 2 garści

*Czasem może być potrzebna nieco większa/mniejsza ilość.

    Wykonanie

    • W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 10-20 minut.
    • W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
    • Na pizzach układamy pokrojoną lub porwaną mozzarellę. Dorzucamy garść przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, posypujemy szczyptą oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez 9/10 minut. Minutę przed końcem pieczenia na pizzy układamy szynkę parmeńską. Gotową pizzę posypujemy rukolą, drugą garścią przekrojonych pomidorków i czarnymi oliwkami.

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:
        mozzarellapizzarukola

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!