Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą. Chyba każdy z nas, raz na jakiś czas ma ochotę na kawałek pysznej pizzy. Dzisiaj mam dla Was propozycję na taką w pełni domową, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów i rukoli. Jej sekretem jest również ciasto – bardzo proste w wykonaniu, niewymagające długiego rośnięcia, z dodatkiem parmezanu – genialne. Więcej moich przepisów na pizze znajdziecie TUTAJ.
Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą
Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą. Idealne, elastyczne w obróbce ciasto na pizzę i klasyczne dodatki sprawiają, że pizza ta jest perfekcyjna.
Składniki:
- ciasto na pizzę 2 porcje
Sos pomidorowy:
- passata pomidorowa 1 szklanka
- czosnek 2-3 ząbki
- oregano 1 duża szczypta
- bazylia świeża kilka listków
- sól, pieprz do smaku
Dodatki:
- mozzarella 2 kulki
- pomidory 3-4
- cebula czerwona 1
- papryczka chili 1 niewielka
- oliwki zielone 2 garści
- rukola 2 garści
- bazylia świeża kilka listków
Wykonanie
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 5-10 minut.
- W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
- Posypujemy startą lub porwaną mozzarellą. Układamy pokrojone w plasterki pomidory i cebulę, dorzucamy oliwki i posiekaną papryczkę chilli. Gotowe pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez około 10 minut. Upieczone posypujemy świeżą bazylią i rukolą.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: