Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Pizza z salami, papryką i pieczarkami

Pizza z salami, papryką i pieczarkami

W tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzpełenienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków, takich jak. salami, czerwona papryka czy pieczarki.
Ilość
0

Pizza z salami, papryką i pieczarkami, czyli coś, co zawsze sprawdzi się doskonale, bo przecież kto nie lubi pizzy? :)


W tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzpełenienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków, takich jak. salami, czerwona papryka czy pieczarki. Pycha!

Pizza z salami, papryką i pieczarkami

W tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzpełenienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków, takich jak. salami, czerwona papryka czy pieczarki.
Czas przygotowania 1 hour
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes

Składniki:

Idealne ciasto na pizzę (3 okrągłe pizze):

  • mąka pszenna 600 g
  • drożdże suszone 7 g
  • duża szczypta cukier
  • łyżeczki sól 2
  • ml ciepłej woda 375
  • oliwa 60 ml

Szybki sos pomidorowy:

  • szklanka passata pomidorowa 1
  • łyżeczka koncentrat pomidorowy 1
  • ząbki przeciśnięte czosnek 2
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylia
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • pieczarki 300 g
  • kulki po 125g mozzarella 3
  • g pokrojone w cienkie plastry salami 200
  • większa papryka 1
  • średniej wielkości pokrojona w prążki cebula 1
  • szyczpta dodatkowo oregano
  • do smaku opcjonalnie sól, pieprz

Wykonanie

  • W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę wraz z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy ciepłą wodę i oliwę. Składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy (min. 10 minut) do uzyskania idealnie gładkiego i elastycznego ciasta. Im dłuższy czas wyrabiania, tym ciasto będzie lepsze. Polecam użycie robota kuchennego z hakiem, który doskonale wykona tę prace za nas. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do podwojenia swojej objętości, a następnie dzielimy je na 3 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując trzykrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej.
  • W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
  • Mozzarelle ścieramy na pizze, układamy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, salami oraz posiekaną paprykę. Posypujemy dodatkowo szczyptą oregano, w razie potrzeby szczyptą soli oraz pieprzu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut.
  • Przed podaniem pizzę opcjonalnie możemy posypać zielonym akcentem w postaci bazylii lub rukoli.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!