Pizza z salami, papryką i bazylią – w tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzupełnienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków, takich jak. salami, czerwona papryka czy świeża bazylia. Pychota!
W tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzpełenienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków, takich jak. salami, czerwona papryka czy pieczarki. Pycha!
Pizza z salami, papryką i bazylią
Składniki:
Idealne ciasto na pizzę (3 okrągłe pizze):
- mąka pszenna 600 g
- drożdże suszone 7 g
- duża szczypta cukier
- łyżeczki sól 2
- ml ciepłej woda 375
- oliwa 60 ml
Szybki sos pomidorowy:
- szklanka passata pomidorowa 1
- łyżeczka koncentrat pomidorowy 1
- ząbki przeciśnięte czosnek 2
- szczypta oregano
- szczypta bazylia
- sól pieprz
Dodatkowo:
- kulki po 125g mozzarella 3
- g pokrojone w cienkie plastry salami 200
- większej u mnie żółta, czerwona i zielona papryka 1,5
- średniej wielkości pokrojona w prążki (opcjonalnie) cebula 1
- pęczka bazylia świeża 1/2
- szyczpta oregano
- do smaku opcjonalnie sól, pieprz
Wykonanie
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę wraz z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy ciepłą wodę i oliwę. Składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy (min. 10 minut) do uzyskania idealnie gładkiego i elastycznego ciasta. Im dłuższy czas wyrabiania, tym ciasto będzie lepsze. Polecam użycie robota kuchennego z hakiem, który doskonale wykona tę prace za nas. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do podwojenia swojej objętości, a następnie dzielimy je na 3 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując trzykrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej.
- W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
- Mozzarelle ścieramy na pizze, układamy plasterki salami oraz pokrojoną w paski paprykę. Posypujemy dodatkowo szczyptą oregano i odrobiną soli oraz pieprzu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut.
- Przed podaniem pizzę posypujemy porwaną lub posiekaną świeżą bazylią.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: