Pizza z grillowaną cukinią, papryką i fetą. Ostatnio miałem dla Was propozycję na pizzę z szynką parmeńską, dzisiaj mam pizzę w pełni wegetariańską. Nawet mięsożercy, którzy nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsa, po spróbowaniu będą zachwyceni. Więcej moich przepisów na pizze znajdziecie TUTAJ.
Pizza z grillowaną cukinią, papryką i fetą - przepis
Pizza z grillowaną cukinią, papryką i fetą - propozycja na pyszną pizzę w wersji wegetariańskiej. Nawet najtrwalsi mięsożercy próbując będą zachwyceni.
Składniki:
- ciasto na pizzę 2 porcje
Szybki sos pomidorowy:
- passata pomidorowa 1 szklanka
- czosnek 2-3 ząbki
- oregano 1 duża szczypta
- bazylia świeża kilka listków
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- mozzarella 2 duże kulki
- papryka 1 lub 2 mniejsze
- cukinia 1 duża
- por 1/2
- ser feta ok. 100 g
Wykonanie
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 10-20 minut.
- W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
- Na pizzach układamy pokrojoną lub porwaną mozzarellę. Na patelni grillowej lub na grillu pieczemy pokrojona na plasterki cukinię, Możemy ugrillować również pokrojona w plastry paprykę. Gotowe warzywa układamy na pizzach, dodajemy podsmażony krotko na oliwie por i pokrojoną w kostkę fetę. Posypujemy szczyptą oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez 9/10 minut. Gotową pizzę posypujemy rukolą i polewamy kilkoma kroplami dobrej oliwy z oliwek.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: