Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Pizza z grillowaną cukinią, papryką i fetą

Pizza z grillowaną cukinią, papryką i fetą

Pizza z grillowaną cukinią, papryką i fetą - propozycja na pyszną pizzę w wersji wegetariańskiej. Nawet najtrwalsi mięsożercy próbując będą zachwyceni.
Ilość
0
Pizza z grillowaną cukinią, papryką i fetą. Ostatnio miałem dla Was propozycję na pizzę z szynką parmeńską, dzisiaj mam pizzę w pełni wegetariańską. Nawet mięsożercy, którzy nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsa, po spróbowaniu będą zachwyceni. Więcej moich przepisów na pizze znajdziecie TUTAJ.

Pizza z grillowaną cukinią, papryką i fetą - przepis

Pizza z grillowaną cukinią, papryką i fetą - propozycja na pyszną pizzę w wersji wegetariańskiej. Nawet najtrwalsi mięsożercy próbując będą zachwyceni.
Czas przygotowania 40 minutes
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 50 minutes

Składniki:

Szybki sos pomidorowy:

  • passata pomidorowa 1 szklanka
  • czosnek 2-3 ząbki
  • oregano 1 duża szczypta
  • bazylia świeża kilka listków
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • mozzarella 2 duże kulki
  • papryka 1 lub 2 mniejsze
  • cukinia 1 duża
  • por 1/2
  • ser feta ok. 100 g

Wykonanie

  • W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 10-20 minut.
  • W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
  • Na pizzach układamy pokrojoną lub porwaną mozzarellę. Na patelni grillowej lub na grillu pieczemy pokrojona na plasterki cukinię, Możemy ugrillować również pokrojona w plastry paprykę. Gotowe warzywa układamy na pizzach, dodajemy podsmażony krotko na oliwie por i pokrojoną w kostkę fetę. Posypujemy szczyptą oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez 9/10 minut. Gotową pizzę posypujemy rukolą i polewamy kilkoma kroplami dobrej oliwy z oliwek.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      cukiniapaprykapizza

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!