Pizza ze szparagami i serem feta. Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Niestety w Polsce szparagi są jednym z nielicznych warzyw, które dostać można tylko w sezonie – dlatego ja staram się wykorzystać go maksymalnie! Dzisiaj zapraszam po przepis na pyszną pizzę. Nie posiada zbyt wielu dodatków, by wydobyć maksymalny smak szparagów. Wedle uznania możecie wzbogacić ją jeszcze o szynkę parmeńską lub karmelizowaną czerwoną cebulę :)
Pizza ze szparagami i serem feta - przepis
Pizza ze szparagami i serem feta. Nie posiada zbyt wielu dodatków, by wydobyć maksymalny smak szparagów, ale smakuje doskonale!
Składniki:
- porcje 2
Szybki sos pomidorowy:
- passata pomidorowa 1 szklanka
- czosnek 2-3 ząbki
- oregano 1 duża szczypta
- bazylia świeża kilka listków
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- mozzarella 2 kulki
- zielone szparagi 1 pęczek
- ser feta 100 g
Wykonanie
- Przygotowane ciasto rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 5-10 minut.W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.Pizze posypujemy startą mozzarellą. Układamy przekrojone wzdłuż i podzielone na mniejsze kawałki szparagi. Dodajemy pokruszoną fetę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez około 10 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: