Placek naleśnikowy z jabłkami i sosem truskawkowym to fantastyczna propozycja śniadaniowa, do której z pewnością będziesz powracał. Podobny do omletu, jednak wyczuwalnie inny. Musisz go spróbować!
Placek naleśnikowy z jabłkami i sosem truskawkowym
Składniki:
Placek:
- sztuki jajka 3
- mąka pszenna 75 g
- mleko 150 g
- łyżki + 1 łyżka do skarmelizowania cukier 2
- większego jabłko 1/2
- łyżki sok z cytryny 2
- szczypta sól
- łyżki do smażenia masło 2
Sos truskawkowy
- truskawki 100 g
- łyżka cukier 1
Wykonanie
- W misce umieść jajka, mąkę, mleko i cukier.
- Zawartość miski zmiksuj przy pomocy blendera lub dokładnie wymieszaj.
- Jabłko obierz, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój na ok. 8 części. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni roztop masło. Rozsyp równomiernie pozostałą łyżkę cukru i doprowadź do skarmelizowania. Ułóż cząstki jabłek i podsmaż przez 2 minuty (nie przewracając).
- Następnie wylej przygotowane ciasto naleśnikowe i smaż ok. 2-3 minut (pod przykryciem).
- Przy pomocy pokrywki lub deski obróć zawartość patelni i smaż placek z drugiej strony przez kolejne 2-3 minuty. Gotowy podawaj posypany cukrem pudrem, z truskawkowym sosem (truskawki zmiksuj z cukrem na gładki sos).
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: