Placuszki twarogowe, czyli wschodnie syrniki – świetny pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem, z dżemem lub owocami. Pycha!
Placuszki twarogowe, czyli wschodnie syrniki
Placuszki twarogowe, czyli wschodnie syrniki - świetny pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem, z dżemem lub owocami. Pycha!
Składniki:
Placuszki:
- twaróg 250 g
- jajka 1
- łyżki mąka pszenna 2-3
- do obtoczenia mąką pszenna
- łyżki cukier 2-3
- szczypta sól
Dodatkowo: cukier puder, owoce, konfitura, ...
Wykonanie
- Twaróg umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, cukier, sól i mąkę. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy ok. 6 kulek, które następnie spłaszczamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie masło z łyżką oleju) z obu stron. Gotowe osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy z wybranymi dodatkami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: