Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Popękane czekoladowe ciasteczka

Popękane czekoladowe ciasteczka

Ilość
0

Pyszne, bardzo proste i efektywne popękane czekoladowe (a w zasadzie kakaowe) ciasteczka. Idealna propozycja na uzupełnienie słodkiego świątecznego menu.

W tym przepisie przyda Ci się:

Foremki i stemple do ciastek w zestawie Mastrad
Wałek kuchenny marmurowy Judge

Mikser Artisan 125








Popękane czekoladowe ciasteczka - przepis

Pyszne, bardzo proste i efektywne popękane czekoladowe (a w zasadzie kakaowe) ciasteczka. Idealna propozycja na uzupełnienie słodkiego świątecznego menu.
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes

Składniki:

  • cukier brązowy 200 g
  • olej neutralny 60 g
  • jajka 2
  • kakao 1/2 szklanki
  • ziarenka z 1/2 wanilii
  • aromat migdałowy 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 125 g
  • cukier puder

Wykonanie

  • Cukier mieszamy z olejem, jajkiem i kakao. Dodajemy ziarenka wanilii, aromat migdałowy i szczyptę soli. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wszystkie składniki bardzo dokładnie łączymy.
  • Ciasto chłodzimy w zamrażarce przez ok. 3-5 godzin. Powinno stężeć i nie kleić się znacznie do rąk.
  • Z schłodzonego ciasta formujemy niewielkie kulki (ok. 2 cm) obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!