Pyszne, bardzo proste i efektywne popękane czekoladowe (a w zasadzie kakaowe) ciasteczka. Idealna propozycja na uzupełnienie słodkiego świątecznego menu.
W tym przepisie przyda Ci się:
![](https://www.pogotujmy.pl/wp-content/uploads/2017/12/mastrad-foremki-i-stemple-do-ciastek-w-zestawie-mastrad__F37370-b-s2500x2500.jpg)
![](https://www.pogotujmy.pl/wp-content/uploads/2016/03/walek-kuchenny-marmurowy-judge-ju-h350.jpg)
![Popękane czekoladowe ciasteczka](https://cms.pogotujmy.pl/wp-content/uploads/2016/12/DSC_0615-6.jpg)
Popękane czekoladowe ciasteczka - przepis
Pyszne, bardzo proste i efektywne popękane czekoladowe (a w zasadzie kakaowe) ciasteczka. Idealna propozycja na uzupełnienie słodkiego świątecznego menu.
Składniki:
- cukier brązowy 200 g
- olej neutralny 60 g
- jajka 2
- kakao 1/2 szklanki
- ziarenka z 1/2 wanilii
- aromat migdałowy 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mąka pszenna 125 g
- cukier puder
Wykonanie
- Cukier mieszamy z olejem, jajkiem i kakao. Dodajemy ziarenka wanilii, aromat migdałowy i szczyptę soli. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wszystkie składniki bardzo dokładnie łączymy.
- Ciasto chłodzimy w zamrażarce przez ok. 3-5 godzin. Powinno stężeć i nie kleić się znacznie do rąk.
- Z schłodzonego ciasta formujemy niewielkie kulki (ok. 2 cm) obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: